Utflyktsmål med rik historiebakgrund

Klarälvdalen är den dal som går längs Klarälven i norra Värmland. Där kan du besöka platser som Monica Zetterlundsmuseet i Hagfors eller se den fantastiska Pilgrimstapeten.

Världsartisten från Hagfors

Monica Zetterlund blev bara 67 år gammal, men hennes minne lever vidare. Hon föddes och växte upp i brukssamhället Hagfors ca 9 mil nordöst om Karlstad. Idag hedras hon i en permanent utställning i Monica Zetterlundsmuseet. Där kan du ta del av bilder från Monicas karriär och scenkläder från många av de filmer och revyscener hon deltog i. Du kan även uppleva livet på bruksorten Hagfors och den musik och idrottshistoria som präglade Monicas uppväxt som gjorde henne till den personen hon blev.

Museet är placerat intill bruksområdet i Hagfors, det bruk som lade grunden till Hagfors och som räknas som ett av världens äldsta bolag vid namn Uddeholm.
För mer information klicka här.

Pilgrimstapeten i Ransby

I norra Värmland nästan 17 mil norr om Karlstad i byn Ransby mellan Likenäs och Sysslebäck ligger Utmarksmuseet som drivs av en ideell förening. I museet finns det utställningar som visar både jakt- och fiskeredskap från förr. Vid museet har de också Pilgrimstapeten.

Pilgrimstapeten är en 40 meter lång bonad, broderad på linneväv med ullgarn som beskriver Pilgrimsleden från Hammarö till Trondheim. Tapeten skapades 1997 och ställdes ut först i Trondheim i samband med stadens 1000-årjubileum. Sedan dess har Pilgrimstapeten varit på flera utställningsplatser som i Stiklestad och Stockholm, men är nu åter i Ransby där den befinner sig i en egen byggnad, Pilgrimshärbärget.

Förutom de olika konstutställningarna och Pilgrimstapeten, finns det även ett café och en museibutik där du kan köpa hantverk och souvenirer som en påminnelse av ditt besök i Ransby.
Läs vidare om Utmarksmuseet här.

Nej