Ta del av Fryksdalens spännande besöksmål

Tack vare Selma Lagerlöf har Fryksdalen med all dess omgivning och utflyktsmål blivit världsberömt. Där kan du finna Selma Lagerlöfs barnhem, Värmlands största lada och mycket mer. Fryksdalen har också flera natursköna områden och många fina utflyktsmål som Tossebergsklätten med milsvid utsikt, ett av Nordens största spahotell och för att stilla din hunger kan du besöka Diner 45.

Sahlströms konst och galleri

För de konstintresserade ligger Torsby 3,5 mil norr om Sunne med Sahlströmsgårdens galleri, hantverksbutik och hotell där det regelbundet sker nya utställningar i form av tavlor och skulpturer från traktens konstnärer. På plats kan du få guidade turer genom boningshuset och se hur gårdens familj bodde förr. Där finns det också konsttavlor som gårdens barn och vänner har efterlämnat som en permanent utställning. På gården erbjuds även möjligheten för övernattning och härliga middagar med konst och rekreation.
För mer om Sahlströmsgården, klicka här.

Glasscafét i Lysvik

Ett par mil norr om Sunne på den östra sidan av Övre Fryken ligger Lysvik och caféet Mormors Glasscafé. Caféet drivs sedan 2007 av mormor Eva tillsammans med sin dotter och sina barnbarn där de erbjuder upp till 46 olika sorters glass.
Läs mer om glasscaféet här.

Selma Lagerlöfs barndomshem

Om du intresserad hur Selma Lagerlöf bodde på sin tid i Mårbacka är Minnesgården i Mårbacka nästan 6 mil norr om Karlstad ett självklart utflyktsmål. På gården i Mårbacka bodde Selma i många år och är idag en minnesgård i precis samma skick som den var på författarens tid. Det var Selma själv i sitt testamente som skrev att gården skulle bevaras som en minnesgård och visas för allmänheten som det var vid hennes tid. Därför har inget förändrats på Mårbacka sedan ombyggnationen som Selma gjorde åren 1921-1923.
Mer information om Minnesgården finns här.

Värmlands största lada, Berättarladan

Strax söder om Sunne hittar du Rottneros, där du varje sommar kan besöka Berättarladan och uppleva en unik teaterstil och njuta av storslagna teatershower. Berättarladan med Västanå teater har idag blivit en riksangelägenhet och är belägen intill sjön Fryken och Rottneros park. Teatern är känd för sin unika teaterstil och byggnad som först var Värmlands största lada men byggdes om till teaterscen som rymmer 500 åskådare. I Berättarladan finns nu också ett café och en utställning med rekvisita, kostymer och masker som använts under årens gång.
Läs mer här om Berättarladan med Västanå teater.

Ett av Nordens största spahotell

Är du ute efter att ta en paus i tillvaron och skämma bort dig själv, då är ett av Nordens största spahotell Selma Spa+ i Sunne ett utmärkt besöksmål för dig. Sunne ligger 6,6 mil norr om Karlstad mellan Övre- och Mellan Fryken där den svenske författaren Göran Tunström är uppväxt. Spahotellet erbjuder över 40 olika spa behandlingar, avkoppling, inspiration, träning, god mat och dryck och ett boende under din vistelse där.
För mer information klicka här.

Hamburgare och rock´n roll

Strategiskt utmed europaväg 45 och vid foten av Tossebergsklätten med sitt utsiktstorn, ligger Diner 45, en 50-talsinspirerad restaurang med tydligt rock´n roll-tema. Under 2014 besöktes anläggningen av 70 000 gäster. Här kan du välja mellan olika sorters hamburgare och milkshakes.
Läs mer om Diner 45 här.

Tosseberget

På Tossebergsklätten 2 mil norr om Sunne väster om Övre Fryken kan du äta jätteräckmackor eller den värmländska rätten nävgröt och fläsk samtidigt som du njuter av den milsvida utsikten över nejden. Det finns även ett café med glass, kaffe och kakor för en fika paus innan du beger dig vidare.

Nej