Båtbuss

Svemester eller hemester

Har du hört talas om de nya begreppen svemester och hemester? Annars är det kanske något som du blir bekant med i sommar när vi i år får hålla vår semester inom Sveriges gränser - svemester, eller kanske till och med på hemmaplan - hemester. Här följer några semesterpärlor som finns runt knuten om du befinner dig i Karlstad.

Alsters herrgård
På denna vackra 1700-tals herrgård med utsikt över Vänern föddes Gustaf Fröding. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri, samt kafé och restaurang. Njut av den sköna naturen i herrgårdsparken, lekskogen, grillplatsen och de omgivande vandringslederna. Alsters herrgård har öppet dagligen maj–september 11–17. Läs mer på karlstad.se/alsters-herrgard

Klarälvsbanan
Klarälvsbanan är en 90 kilometer lång asfalterad banvall som sträcker sig från Kroppkärrssjön upp till Uddeholm i Hagfors kommun – från de öppna jordbrukslandskapen i söder till den djupa granskogen i norra Värmland. På Klarälvsbanan kan du cykla, promenera eller åka rullskidor och inlines längs med den vackra Klarälven. Läs mer här.

Fiske i Vålberg
Norsälven rinner från Nedre Fryken och mynnar i Vänern vid Vålberg. I Norsälven kan du bland annat fiska abborre, gädda, gös, regnbåge, lax och öring. Köp fiskekort på Frendo i Vålberg och följ fångstbegränsningen för lax och öring. Läs mer om fiske i Karlstads kommun på karlstad.se/fiske.

Mariebergsskogen
Upplev djur och natur på nära håll i Naturum Värmland och djurparken Lillskogen. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården och delta i utomhusaktiviteter för alla åldrar. Njut av nygräddade våfflor, hembakat och glass i stora lass. Öppet alla dagar, året om med fri entré. Mer information om parken hittar du här.  

Vildaparken
Vildaparken i Väse är en spontanidrottsplats som sköts av en ideell förening och är öppen dygnet runt med fri entré. Här finns bland annat en stor skatepark, downhillbana för cykel, motionsspår, grillplats och en låghöjdsbana där du klättrar, balanserar och åker zipline några meter ovanför marken.

Båtbuss
Upplev Karlstad med båtbuss! Slussa mitt i stan eller åk en längre tur i vår Vänerskärgård – med 20 000 öar och skär. Packa fikakorgen och ta båtbussen till Västra Långholmen som är en del av naturreservatet Värmlandsskärgården. Här kan du se växter och djur som vanligtvis bara finns vid havet. Vid turbåtsbryggan finns grillplats samt tillgänglighetsanpassad toalett och promenadspångar över ön. Tidtabeller och annan information hittar du här

Naturcykelturer
Upptäck solstaden från cykelsadeln och cykla i I2-skogen, Alstern runt eller genom Klarälvsdeltat. På Kontaktcenter och på karlstad.se/cykelkarta samt i appen Mitt Karlstad hittar du cykelkartan och exempel på cykelturer som tar dig genom staden och ut i naturen.

Kajak
Längtar du ut på vattnet kan du hyra kanoter, kajaker och paddelbrädor till exempel hos Karlstads paddlarklubb vid Kanikenäset. Därifrån kan du paddla runt Bergholmen eller till Lövnäs. På karlstadspaddlarklubb.se kan du läsa mer. 

Alsters herrgård
Alsters herrgård
Klarälvsbanan
Klarälvsbanan
Ja