Spännande utflyktsmål i Västra Värmland

Västra Värmland är fylld med all möjlig konst och historia vilket gör det till ett intressant utflyktsmål. Där kan du besöka Linneväveriet i Klässbol eller den historiska platsen Morokulien med sitt 18 meter höga fredsmonument.

Konstnärsvännerna vid Racken

Kring förra sekelskiftet bosatte sig några konstnärer vid sjön Racken utanför Arvika. Konstnärskolonin kom att bli en av de mest omtalade i landet med namn som Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström och Gustaf Fjaestad. Rackstadmuseet i Arvika, 7 mil nordväst om Karlstad, har en permanent utställning om konstnärsvännerna med skulpturer, måleri och grafik tavlor och mycket mer.

Idag finns det också en museibutik och café där det serveras lunch samtidigt som du kan lyssna på jazz och folkmusik. I museibutiken kan du köpa konsthantverk i glas, keramik, trä, smide och textil från traktens alla konsthantverkare.
Klicka här för att få mer information om Rackstadmuseet.

Linneväveriet

Ett par mil söder om Arvika ligger Klässbols Linneväveri som är kända för ha levererat flera exklusiva produkter till Nobelmiddagen, det Svenska Kungahuset och ambassader. På plats kan du uppleva produktionen i Linneväveriet på nära håll och besöka deras fabriksbutik där du har tillgång till hela dess sortiment med fabrikspriser.

På linneväveriet tillverkas det allt från linnedukar, servetter till linnetapeter och gardiner av olika slag. Verksamheten har gått i arv ända sedan dess start år 1921 då Hjalmar Johnsson grundade den. Idag äger barnbarnen väveriet som växt till ett internationellt företag där de sålt sina vackra alster till flera olika länder och hov.
Mer om linneväveriet finner du här.

Morokulien

På gränsen mellan Norge och Sverige ligger sedan 1914 Fredsriket Morokulien och dess fredsmonument som restes som en påminnelse av den 100 åriga freden mellan broderfolken. Morokulien ligger ca 11 mil nordväst från Karlstad och har sedan dess start varit ett populärt utflyktsmål där du kan vara i två länder samtidigt. Där kan du också se och besöka de 18 meter höga fredsmonument byggt i vit granit. Det finns till och med en egen valuta, så kallad ”daler”, som man köpa som en souvenir.
För att läsa mer om fredsriket klicka här.

Nej