Spännande tidsresa på Brigadmuseum

Följ med på en interaktiv resa i militärhistorien som startar vid slutet av andra världskriget och avslutas i början av 1990-talet. Genom en värnpliktig soldats ögon får du uppleva hur det kalla kriget påverkade det svenska försvaret och hur samhällsutvecklingen påverkade militären. OBS! På grund av restriktionerna kring Covid-19 håller Brigadmuseum stängt för tillfället.

Tidsresa för alla åldrar

Brigadmuseet i Karlstad passar besökare i alla åldrar och är en del av nätverket Sveriges Militärhistoriska Arv. Museet är en imponerande stjärnformad fästningslik byggnad utformad av Murmans arkiteter. Innanför dörrarna börjar äventyret där du får följa det svenska folkhemmets utveckling till vardag och fest under denna fascinerande tidsepok. Museet skildrar inte bara utvecklingen inom det svenska infanteriet utan berättar om hur det svenska samhället har förändrats från krigsslutet fram till 1990-talets början.

På museet finns förstås också gamla militärfordon, vapen och allt som hör soldatlivet till. Du kan provligga en av sängarna i logementet och insupa den designen och musiken. Besök tältlägret och lyssna till soldaternas dialog. Lev dig in i stämningen under det kalla kriget präglades av rädsla och ledde till kraftig upprustning.

Ta en paus i caféterian

I museet finns också ett café som erbjuder matiga mackor och hembakade bakverk av olika slag och som strävar efter att arbeta med närproducerade och ekologiska råvaror. Vid fint väder går det bra att sitta på uteserveringen och avnjuta fikat utomhus. Läs mer om Brigadmuseums café här.

Nej