Axel Zachrisson, Värmlands museum

Höstens utställningar

Förgyll hösten med ett besök på Karlstadsregionens museum och utställningar. Museerna är öppna och har anpassat öppettider och utbud så att du kan känna dig trygg under din vistelse.

Sätt färg på vardagen och unna dig en höstweekend i Värmland med besök på en eller flera av Karlstads uppskattade konstutställningar. Värmlands museum, Brigadmuseum, Gamla kraftstationen i Deje och Sandgrund Lars Lerin är öppna för besökare i höst.

Värmlands museum 

På Värmlands museum kan du ta del av kulturhistoria och konst som ger nya upplevelser och insikter om vad det är att vara människa. Här möter du en öppen arena som väcker samtidsfrågor, upptäckarlust och vidgade perspektiv på samhällsutvecklingen. Värmlands Museum är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer med mer än 200 000 besökare per år. 

Utställningar, bibliotek, museibutik och kafé och restaurang Matbruket är öppet och har anpassats för trygga besök. Lekutsällningen Sandbergs sagovärld är stängd tills vidare för att minska risken för smittspridning. 

Fram till 15 november 2020 visas en dokumentär fotoutställning med fotografen Sune Jonssons bilder av ett Sverige i förändring under 1960-talet: Och tiden blir… ett förunderligt ting. Under hösten visas även konstbasutställningen Insyn och utblick – dialoger med konstsamlingen

2 september 2020 – 6 januari 2021: Dorothea Lange – Dust and dreams 

Värmlands museum visar en egenproducerad utställning med Dorothea Langes dokumentära bilder från den amerikanska landsbygden under den stora depressionen på 1930-talet – en tid med många paralleller till dagens världsläge. Trots en ekonomi körd i botten, massarbetslöshet, miljöproblem och nattsvart framtidstro, kämpade människorna vidare och skapade en ny framtid åt sig själva. 

2 september 2020 – 31 januari 2021: Wiréns samling 

Modernismens mest erkända svenska konstnärer står i fokus i utställningen med Marja och Rune Wiréns färgstarka konstsamling på Värmlands museum under hösten. 

Värmlands Museum 
Sandgrundsudden 
Karlstad 
+46 (0)54 701 19 00 
varmlandsmuseum.se 

Sandgrund Lars Lerin 

Den anrika dansrestaurangen Sandgrund är i dag konsthall för konstnären Lars Lerins målningar. Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut i såväl samlings- som separatutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA.  

Under ditt besök kan du njuta av både Lars Lerins och gästutställares konst i en öppen och ljus lokal. I konsthallen finns även en butik med försäljning av Lars Lerins böcker och vill du ta en fikapaus kan du göra det i ett café som har en vacker utsikt över Klarälven. 

Sandgrund Lars Lerin 
Västra Torggatan 28 
Karlstad  
+46 (0)54 10 07 80 
sandgrund.org 

Gamla kraftstationen i Deje 

En familjeutflykt passar bra att göra till Gamla kraftstationen i Deje. Här finner du konst och industriromantik i en sällsynt kombination. Här finns Culinarum Café som serverar ekologisk mat, vin, kaffe och härliga bakverk. Årets salong är öppen fram till 1 november 2020 och bland årets utställare hittar du Eva Dahlgren, Efva Attling, Jocke Berg, Pelle Bull, Villfarelser, Depressiva Döden, Anders Malm och Glada Hudikteaterns fotoutställning Ikoner – en utställning om att få finnas

Gamla Kraftstationen 
Bruksvägen 10E  
Deje
+46 (0)72 589 00 71
gamlakraftstationen.se 

Brigadmuseum 

Ta del av spännande svensk historia på Brigadmuseum i Karlstad. Här kan du lära dig mer om utvecklingen inom det svenska infanteriet och det svenska folkhemmets vardag under denna fascinerande tidsepok. Museet skildrar också hur det svenska samhället har förändrats från krigsslutet fram till 1990-talets början.  

På Brigadmuseum finns gamla militärfordon, vapen och allt som hör soldatlivet till. Du kan provligga en av sängarna i logementet och insupa tidens design och musik. Besök tältlägret och lyssna till soldaternas dialog. Lev dig in i stämningen som under det kalla kriget präglades av rädsla och ledde till kraftig upprustning. Brigadmuseum är en del av nätverket Sveriges militärhistoriska arv. Besökare i alla åldrar är välkomna! 

Brigadmuseum 
Sandbäcksgatan 31 
Karlstad 
+46 (0)54 15 80 60 
brigadmuseum.se 

Upplev 1930-talets Amerika i Dorothea Langes dokumentära foton på Värmlands museum.
Photo credit: Värmlands museum.
Upplev 1930-talets Amerika i Dorothea Langes dokumentära foton på Värmlands museum.
Upptäck makarna Wiréns samling med 1900-talskonst på Värmlands museum.
Photo credit: Värmlands museum.
Upptäck makarna Wiréns samling med 1900-talskonst på Värmlands museum.
Konsthallen Sandgrund Lars Lerin är värd ett besök.
Photo credit: Christine Holm
Konsthallen Sandgrund Lars Lerin är värd ett besök.
Gör en dagsutflykt till Gamla kraftstationen i Deje.
Photo credit: Gamla kraftstationen i Deje.
Gör en dagsutflykt till Gamla kraftstationen i Deje.
Ja