Kulturtips i Karlstadsregionen

I Karlstadsregionen är det alltid nära till en upplevelse! Njut av Lerins akvareller, shoppa personliga linnekläder på den värmländska landsbygden och upplev konst i häftig industrimiljö i Deje. Varmt välkommen önskar vi i Karlstad, Forshaga, Grums, Kil och Hammarö!

Karlstad

Hela Sveriges älsklingskonstnär hittar du i Karlstad, ofta aktuell i tv och radio. Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och har sin konsthall på Sandgrund. Här kan du njuta av hans storslagna målningar inspirerade av resor, natur och människor. I konsthallen finns också en butik med produkter som bara säljs där, ett kafé och plats för speciellt inbjudna konstnärer att visa upp sina verk.

Kil

Frykstad-Clara Elfs jernväg var Sveriges första järnväg för allmän trafik mellan sjön Fryken i Kil och Lyckan i Forshaga. Den 5 maj 1849 togs det första spadtaget och den 5 september samma år kunde kung Oscar I inviga järnvägen som trafikerades mellan 1849- 1871. Frakt av passagerare, järn, skogsprodukter och spannmål. Idag står ett ånglok med två vagnar uppställda för att ge ett intryck av hur det en gång var. Vid kajen i Fryksta ligger även ångfartyget Freja, fartyget har renoverats 2019-2021 och det planeras för sjösättning sommaren 2021.

Grums

Hos Mimmi Design i idylliska Pikenberg i Grums kan du kombinera konstutställning med shopping av kläder i linne för alla som känner glädje av att klä sig färgglatt och personligt. Inspirationen hämtas från stillheten i naturen, fågelkvitter, familjen, färgerna och glädjen att få skapa med händerna. I juli och augusti kan du njuta av akvarellisten Kenny Falkensvärds utställning ”Nya tider” där konstnären utmanat sig själv i att måla lite kraftfullare och mer nyanserat med de jordfärger han trivs så bra med.

Hammarö

Vill du njuta av konst i sommar och kanske till och med uppdatera konstsamlingen hemma? Besök då nyöppnade Hammarö Art Gallery som drivs av fyra yrkesverksamma konstnärskollegor. Galleriet är lättillgängligt beläget vid Nolgårds handelsområde och här kan du uppleva konst både från lokala konstnärer och externa gästutställare. Du kan även köpa ett konstverk direkt från konstnären. 

Forshaga

Intill den brusande Dejeforsen i Klarälven finns Gamla Kraftstationen från tidigt 1900-tal. Den industriromantiska byggnaden är idag en fascinerande kulturarena med 11 meter högt i tak och mycket av originalinteriören kvar. Här finns unik konsthall med massor av samtidskonst och ekologiska Culinarum Café som med sina värmländska smaker även har en plats på White Guides cafélista.

 

Färg och form hos Mimmi Design
Färg och form hos Mimmi Design
Hammarö Art Gallery bjuder på lokal konst
Hammarö Art Gallery bjuder på lokal konst
Spännande miljöer intill Dejeforsen
Spännande miljöer intill Dejeforsen
Nej