Kulturrunda i Karlstadsregionen

En kulturrunda i och kring Karlstad ger dig berättelsen om traditioner som format det som är idag. Men den berättar också om ett Karlstad som är i tiden och som vågar utmana. Här möter du dåtid och nutid i skön förening – allt det som gör Karlstad till en självklarhet.

Sandgrund Lars Lerin

Anrika dansrestaurangen Sandgrund i Karlstad är hem för konstnären Lars Lerins målningar. Konstnären och författaren Lars Lerin är en av nordens främsta akvarellister, ständigt aktuell med utställningar runt om i landet och en flitigt återkommande gäst i TV- och radioprogram. För praktverket Naturlära tilldelades han Augustpriset i kategorin Årets Fackbok. Och i Karlstad finns möjligheten att året runt se hans vackra bilder, botanisera bland böckerna och till och med skaka hand i det museum som bär hans namn. Här, i den ljusa och luftiga lokalen på udden som utgör entren till det mäktiga klarälvsdeltat, visas Lars Lerins bilder från Lofoten, Mellanöstern, Amerika och Munkfors. HSB-längor, fåglar, nöjesfält och vidsträckta vidder. I konsthallen visas också gästutställningar med såväl kända signaturer som för publiken nya bekantskaper.

Alsters Herrgård

Gustaf Frödings minnesgård, Alsters Herrgård, i naturskön miljö med utsikt över Vänern, 8 km öster om Karlstad. Herrgården är mest känt som diktaren Gustaf Frödings födelsehem och är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö. Den består av ett flertal byggnader med tillhörande herrgårdspark och nära anslutning till vandringsleder, strandbad och fågeltorn. Förutom ett herrgårdscafé som serverar lunch och hembakat finns ett flertal andra verksamheter som galleri, herrgårdsbutik, hantverksbutik och utställningar om bland annat Gustaf Fröding.

Brigadmuseum

Samtidigt som det nya Europa reste sig ur ruinerna efter andra världskriget, byggdes det svenska folkhemmet. Om Sverige och omvärlden under de år som många förknippar med det kalla krigets dagar, berättas på Brigadmuseum på Sandbäcken i Karlstad. Tidstypiska folkhemsmiljöer, världspolitiska händelser och militärhistoria påminner om vardagen för inte så länge sedan. Och hur detta påverkar oss ännu idag. Brigadmuseum i Karlstad passar besökare i alla åldrar och är en del av nätverket Sveriges Militärhistoriska Arv. Innanför dörrarna börjar äventyret där du får följa det svenska folkhemmets utveckling till vardag och fest under denna fascinerande tidsepok. Museet skildrar inte bara utvecklingen inom det svenska infanteriet utan berättar om hur det svenska samhället har förändrats från krigsslutet fram till 1990-talets början.

Sliperiet

Värmländsk glaskonst och världskänt foto. Konsthallen Sliperiet i Borgvik är ett på många sätt gränslöst galleri och förenar nutid med dåtid för en spännande och alltid lika sevärd upplevelse. På bara några år har Sliperiet seglat upp som ett av de största besöksmålen i Karlstadsregionen. Nu också med frestelser även för smaklökarna tack vare Sliperiet Gastronomi, ett öppet kök med lunchservering och varje fredag en meny inspirerad av de fyra elementen; luft, jord, eld och vatten.

Gamla Kraftstationen

Ett par mil norrut från Karlstad, i Deje, är den gamla kraftstationen numera ett välbesökt galleri där olika konstarter möter varandra i en spännande miljö med bland annat de gamla turbinerna bevarade. Konst och konsthantverk av utställare från hela Sverige blandas med musikevenemang och andra spännande påhitt under hela säsongen. I den spektakulära industribyggnaden från tidigt 1900-tal finns även det ekologiskt caféet Kulturella med hembakat och närproducerat.

Ja