Gatukonstutställning

Upptäck stadskärnan till fots och spana in graffitikonstverken i Karlstad Street Art, en gatukonstutställning som har vuxit fram i Karlstads centrum under sommaren. Du ser den utomhus, gratis och när som helst på dygnet.

Starka färger, slingrande växter, fantasifulla sagodjur och svartvita kvaddade bilar. Karlstad Street Art tar plats mitt i stadskärnan. Under sommaren har lokala graffitikonstnärer skapat konstverken på plats och skapandeprocessen har varit en del av konstupplevelsen.

– Tanken bakom utställningen är att fylla gatorna med konstnärliga inslag som ruskar om, men som ändå är ett färggrant plåster för en tuff tid, säger projektets konstnärliga ledare Marthe Hem.

Muralmålning av Hilma Nordén

Sju graffitimålare med lokal anknytning har fått full frihet att skapa sin konst och nu finns sju färdiga graffitikuber och två permanenta muralmålningar. Hilma Nordén är Kristinehamns konstmuseums stipendiat 2020 och står bakom muralmålningen vid restaurang Veros innergård och valvet in från Järnvägsgatan. I hennes konst finner du skogsmotiv och djur i upprepade mönster blandat med fantasivarelser.

I utställningen ser du även målningar av Roxes, Christofer Sagie, Robert Forsberg, Tony Twist, Henric Thåg och Mona Johansson. Här kan du läsa mer om konstnärerna och målningarna.

Promenadslingor

Ett roligt sätt att upptäcka stan och Karlstad Street Art är till fots eller på cykel. En fin promenadslinga är att börja vid kuben i Haga, vidare till Soltorget på Drottninggatan, ta en sväng in till innergården vid Vero på Järnvägsgatan, förbi kuben vid Mitt i City på Tingvallagatan och fram till Hilma Nordéns kub på Stora torget.

En annan bra promenadslinga är att utgå från Stora torget, ta en sväng förbi Tingvallagatan, fortsätta i en båge längs med älven bort till kuben på Sandgrundsudden, förbi kuben i Museiparken och avslutningsvis se muralmålningarna på Västra Torggatan.

En stadskarta där konstverken är markerade hittar du här.

Hilma Nordéns kub på Stora torget i Karlstad.
Photo credit: Brickfield.
Hilma Nordéns kub på Stora torget i Karlstad.
Henric Thågs kub vid Soltorget i Karlstad.
Photo credit: Brickfield.
Henric Thågs kub vid Soltorget i Karlstad.
Ja