Karlstad har fått en egen deckarhjälte

Peter Mohlin och Peter Nyströms debut Det sista livet var en av förra årets stora deckarsuccéer. Den utnämndes till Årets deckardebut 2020 och har sålt i närmare 100 000 exemplar. Nu kommer uppföljaren Den andra systern där vi åter möter John Adderley, FBI-agenten med ny identitet i Karlstad. Boken släpps 1:a april.

Båda författarna är uppväxta i Åmål och under uppväxten var Karlstad den närmaste lite större staden och som de ofta besökt när de var yngre.

– Vi gillar Värmland och värmlänningarna och gräver där vi står. Samtidigt kände vi att det var dags för Karlstad att få sin egen deckarhjälte. Dessutom är det spännande att utforska vad som händer när man släpper ner en storstadspolis från New York på länskriminalen i Karlstad. Det uppstår många kulturella krockar som är väldigt användbara i berättandet, säger författarna Mohlin och Nyström.

I den nya boken möter vi Alicia Bjelke, en ung kvinna med ett ansikte så vanställt att folk ryggar tillbaka när de ser henne. Hon är kodgeniet bakom ett banbrytande dejtingföretag som hon startat med systern Stella, men det är bara vackra Stella som syns i strålkastarljuset. Tills hon en dag hittas död. Alicias liv ställs på ända och hon förstår att hon är mördarens nästa offer. 

Fallet tilldelas den före detta FBI-agenten John Adderley, som vistas i Karlstad under en ny identitet. John jagas av skuggor från sitt tidigare liv och ser sig tvungen att lämna Sverige för att överleva. Men spelplanen förändras. Istället för att fortsätta fly tvingas han en gång för alla att göra upp med sitt förflutna – och då visar sig mordutredningen erbjuda en oväntad möjlighet.

Här kan du ta del av de platser i Karlstad och på Hammarö som boken utspelar sig vid:
1. Johns lägenhet, ”Empire State”
2. Johns arbetsplats, Polisen i Karlstad
3. Erinas massageställe, Ratchanee thaimassage
4. Awesome Inc
5. Rederiet
6. Stadshotellet där Mona bor
7. Löfbergs
8. Alicias stamkrog Palermo
9. Alicias hus
10. Stellas lägenhet i Sockerslottet
11. Raws kontor
12. Bergvik där en man blir skjuten
13. Parkeringen utanför för Färjestads hockeyarena
14. Zakrisdal, nedlagda ammunitionsfabriken
15. Familjen Bjurwalls hem
16. Tysnäsudden där Emelie senast sågs i livet
17. Hugo Aglins hus
18. Johns och brodern Billys barndomshem
19. Gunnarskärsgården där Johns mamma bor
20. Hotell Gustaf Fröding där John bor under sin första tid i Karlstad

 

Ja