Höstlov i Karlstad.

Aktiviteter för hela familjen

I Karlstad finns höstmys för hela familjen på höstlovet. Kom i halloweenstämning, upplev Afternoon tea, gå på skattjakt i Mariebergsskogen, upptäck fina vandringsleder, mys på hotellet och besök ett spännande museum. Här väntar ett härligt höstlov!

UPPTÄCK NATUREN

Vandringsleder i höstfärger

Under höstlovet är det roligt att ta med familjen ut på upptäcktsfärd i naturen. I Karlstad kan ni snöra på er vandringskängorna efter en stadig hotellfrukost. Våra fina vandringsleder och skogar ger en känsla av vildmark samtidigt som du inte behöver åka så långt.

Tillsammans kan ni hitta aktiviteter som passar barnens åldrar och intressen. Det är kul att vandra kortare vandringsleder, titta på olika historiska lämningar, leta spår efter vilda djur, grilla och mysa vid en eld och framför allt – fika en god matsäck ute i den friska höstluften.

I Karlstad finns vackra vandringsleder i olika längd med många trevliga rastplatser och grillplatser. Kanske vill ni njuta av fikamatsäcken uppe i något av fågeltornen med utsikt över Vänern eller äta grillad korv på den trivsamma rastplatsen vid Alsters herrgård? Kanske blir ni nyfikna på att "dricka brunn" vid Nygårdskällan? Att dricka vattnet ur källan sägs i folktro kunna ge hälsa och evig ungdom. Eller så provar ni att fiska upp er egen middag som ni grillar vid Sandbäckstjärn, Kroppkärrssjön eller Göspiren.

Här hittar du mer information och vägbeskrivningar till de olika platserna i Karlstad. Du kan göra filtrerade sökningar för att hitta en vandringsled som passar just dig.

Följ gärna @friluftslivkarlstad på Instagram så får du varje vecka fina tips på vandringsleder och andra natur- och kulturupplevelser från kommunens naturvårdshandläggare.

KOM I HALLOWEENSTÄMNING

Halloween på Bomstadbaden

Bomstadbaden ligger vid Vänern och erbjuder fyrstjärnig camping och stugor. Här finns en populär spa- och relaxavdelning och många aktiviteter för barnfamiljer. Precis vid vattnet ligger fyra nybyggda strandstugor. De rymliga stugorna har fullt utrustat kök, eget badrum och en svårslagen utsikt över den fina sandstranden och Vänern.

Den 24–31 oktober har Bomstadbaden halloweenvecka med tipspromenad och pyssel för familjen. Det sker inga ledarledda aktiviteter och utrymmet anpassas med ett begränsat antal deltagare. Boka en höstlovsvecka på Bomstadbaden om du vill få tid att umgås och njuta med familjen i en naturskön miljö vid vattnet. Läs mer och boka här. 

UPPLEV MARIEBERGSSKOGEN

Skattjakt och tipspromenad

Mariebergsskogen är en stadspark full av fantasi och magi. Här finns något att se och göra för nyfikna i alla åldrar. Upplev Naturum Värmland, djurparken Lillskogen med svenska lantraser, lekträdgården, friluftsmuseet, mat och fika, den rofyllda skogen och de fina strandängarna vid vattnet. Parken har öppet alla dagar året om och det är fri entré.

På höstlovet kan du gå på skattjakt eller tipspromenad i skogen, njuta av rykande varm soppa eller leta kastanjer och samla vackra höstlöv. I år är höstlovet laddat med roliga aktiviteter att göra utomhus, på egen hand. Är du snabb och bokar plats kan du vara med på en sittning hos fåren, snickra en fågelholk eller följa med på familjeguidningen Vem där? och lyssna på djurljuden i skogen när mörkret faller.

24 oktober–1 november – Skattjakt

Starta i Naturum Värmland och följ ledtrådarna i skogen – en belöning väntar. Pris 25 kronor.

24 oktober–1 november – Tipspromenad för hela familjen

Start vid Naturum Värmland, klockan 11–17. Pris 5 kronor.

Läs mer om höstlovets aktiviteter i Mariebergsskogen här. 

STUDSA, KLÄTTRA OCH LEK

JumpYard

När barnen har mycket energi och hela familjen vill få upp flåset finns flera fartfyllda aktiviteter att välja bland. Kom bara ihåg att aktiviteterna kan behöva bokas i förväg. På JumpYard finns trampoliner i olika storlek och svårighetsgrad. Här finns även en Sky Ride för den våghalsiga, klättring för den smidiga, Ninjabana för den modiga och fotboll för alla leksugna. Pusta ut i caféet som säljer både mat och fika. Trampolinparken är öppen för barn över 3 år. Läs mer om JumpYard.

Leos Lekland

På Leos Lekland finns lek, bus och äventyr för barnen. Lek i bollhavet, åk hisnande rutschkanor, klättra i Spider Tower, skjut med bollkanoner och mycket mer. För de minsta barnen finns ett eget område där de kan leka ostört. Läs mer om Leos Lekland här.

VildaParken i Väse – en aktivitetspark för hela familjen

VildaParken ligger i skogen intill Väse, cirka 20 minuters bilfärd från Karlstad. Parken är en spontanidrottsplats som är öppen dygnet runt, året om med fri entré. Här finns bland annat en skatepark med bowl och street/flowsektion med rail och curb på cirka 750 kvadratmeter åkyta.

Tar du med dig egen cykel finns en 350 meter lång mountainbikebana i två slingor och en BMX-bana/pumptrack. Gillar du att klättra är låghöjdsbanan en rolig utmaning. Den har tolv plattformar byggda runt träd, 1–2 meter över marken. Mellan plattformarna tar du dig genom att klättra, balansera och åka med zipline. I VildaParken finns grillplatser, toaletter och picknickbord. Läs mer om VildaParken. 

Upplevelsebadet Leka på Sundstabadet

Vill du att det ska kittla i magen? I upplevelsebadet Leka på Sundstabadet finns rolig vattenlek oavsett ålder. Här hittar du två häftiga rutschbanor, en där du kan tävla med dina kompisar om hur många ljuspunkter du nuddar på snabbast tid och en där ni kan åka tillsammans i en slingrande bana med olika ljuseffekter. Här finns stillsamma laguner, vattenfall, klättervägg och utomhuspool med strömmande vatten. Det finns även en del för mindre barn där poolerna har varmare vatten för de minsta och sagofigurer av Inger och Lasse Sandberg.

Lek så mycket ni orkar och fyll på med ny energi i cafeterian. Läs mer om upplevelsebadet här. 

UNNA DIG GOFIKA

I Karlstad finns ofta en förförisk doft av nyrostade kaffebönor och när de vuxna höstlovsfirarna behöver en kopp kaffe är det nära till närmsta café. Mys in hösten med goda smörgåsar, bullar, bakelser och varma drycker. Här hittar du caféerna som är omnämnda i White guide. 

Afternoon tea på Alsters herrgård

Vad passar bättre en ledig helg än att njuta av en maffig fikabuffé? På Alsters herrgård kan du uppleva en klassisk Afternoon tea. Konditorn på Alsters herrgårdscafé dukar upp scones, tårtor, bakverk och annat gott under alla helger i oktober.

Ta med familjen på en mysig höstutflykt till Alsters herrgård som ligger åtta kilometer öster om Karlstad. Alsters herrgård är poeten Gustaf Frödings minnesgård. 1700-talsherrgården ligger vackert belägen i en lummig trädgård med ädellövskog och utsikt över Vänern.

Afternoon tea på Alsters herrgård serveras alla helger i oktober med sittningar klockan 12.00–14.00 och 14.30–16.30. Läs mer och boka Afternoon tea här.

BESÖK ETT SPÄNNANDE MUSEUM

Konstjakt på Värmlands museum

På Värmlands museum kan du ta del av aktuella och intressanta utställningar, museibutik, café och restaurang Matbruket. På Sandgrundsudden finns fina promenadstråk och i Museiparken hittar du en rolig lekpark med klätterställningar och linbana. Läs mer om lekparken här.

Låt besöket på Värmlands museum bli ännu roligare för barnen genom en konstjakt. I konstjakten ska du leta efter de djur som gömmer sig i konstverken och pricka av dem på en skattkarta. Hittar du alla får du en liten present! Börjar i receptionen där personalen ger dig en karta och kan förklara hur du sedan ska göra. Konstjakten kan genomföras under museets öppettider, onsdag–söndag klockan 11–16. Fri entré för barn och unga upp till 25 år. Läs mer om konstjakt på Värmlands museum. 

Gissa grejen på Brigadmuseum

I Brigadmuseums gömmor finns massor av spännande och märkliga prylar. Till höstlovet har museet plockat fram några extra kluriga föremål till dig. Gissa vad föremålen användes till och tävla om ett presentkort. Fri entré för barn och unga upp till 20 år. Ordinarie pris 80 kronor (60 kronor för pensionärer och studerande).

Brigadmuseum är upplevelsemuseet för alla. Här får du klämma, känna och klättra. Utställningen är till för att utforskas med alla dina sinnen. Passa på att krypa in i militärtältet eller att hoppa upp i militärjeepen för en låtsasåktur. Läs mer om Brigadmuseum här. 

Gör en utflykt till Gamla Kraftstationen i Deje

Ta en halvdag och gör en familjeutflykt till Gamla kraftstationen i Deje. Här finner du konst och industriromantik i en sällsynt kombination. Här finns Culinarum Café som serverar ekologisk mat, vin, kaffe och härliga bakverk.

Årets konstsalong är öppen fram till 1 november och bland årets utställare hittar du Eva Dahlgren, Efva Attling, Jocke Berg, Villfarelser, Depressiva Döden, Anders Malm och Glada Hudikteaterns fotoutställning Ikoner – en utställning om att få finnas. Läs mer om Gamla Kraftstationen i Deje. 

MYS PÅ HOTELLET

Passa på att boka en mysig hotellvistelse för hela familjen i Karlstad under höstlovet. Du behöver inte åka långt för att få den rätta semesterkänslan. Kom bort i några dagar och njut av att slippa vardagssysslorna när du bor bekvämt på något av Karlstads centralt belägna hotell.

Höstlovserbjudanden för familjen

Elite Stadshotellet i Karlstad

Njut av en lyxig hotellvistelse vid Klarälvens strand. På Elite Stadshotellet har ni nära till både shopping, restauranger och roliga familjeaktiviteter. Sov ut i sköna sängar, överraska barnen med en lyxig frukost på sängen eller besök den stora frukostbuffén. Elite Hotels erbjuder upp till 30 procent rabatt under skolloven på Elite Stadshotellet och The Bishops Arms i Karlstad. Under höstlovet äter alla barn upp till 12 år gratis i restaurangen The Bishops Arms. Erbjudandet gäller ett barn, upp till 12 år, per vuxen som också äter. Läs mer och boka här. 

Lilla spöket Laban-paketet

Ta med hela familjen på en mysig och spöklik upplevelse. Lilla Spöket Laban kommer på besök på Elite Stadshotellet: Vid incheckning får barnen en goodiebag – en Spöket Laban-påse med trevligt innehåll. Det ordnas visningar av Spöket Laban-filmer och intill receptionen finns en barnhörna där man kan färglägga teckningar att ta med hem. För den som vågar finns en kuslig spökvandring!

Boka Lilla spöket Laban-paketet med boende i dubbelrum här.

Boka en lite lyxigare variant av Lilla spöket Laban-paketet med tvårättersmiddag här.

Scandic Winn i Karlstad

Att bo på hotell ska kännas både bekvämt och spännande för hela familjen. I Scandic Winns rymliga familjerum finns gott om plats för mys och för de yngsta gästerna kan hotellets alla utrymmen och vrår vara ett äventyr i sig. Barnen välkomnas lite extra med en present vid incheckning. Barn under 13 år bor för 0 kr i familjerum. Läs mer och boka här. 

Best Western Gustaf Fröding Hotell

Bo på Best Western Gustaf Fröding Hotell och upplev allt vad Karlstad har att erbjuda under höstlovet. Checka in på hotellet, övernatta i ett familjerum och ät en god frukost på morgonen innan det är dags för nya äventyr i form av shopping, utomhuslek eller museibesök? Pris 925 kr per natt i familjerum för 2 vuxna och 2 barn under 12 år. Läs mer och boka här. 

I Karlstad finns vandringsleder som passar familjen.
I Karlstad finns vandringsleder som passar familjen.
Upplev magiska Mariebergsskogen i Karlstad.
Upplev magiska Mariebergsskogen i Karlstad.
Cykla, skejta och gör av med spring i benen.
Cykla, skejta och gör av med spring i benen.
Hoppa och klättra på JumpYard.
Hoppa och klättra på JumpYard.
Gofika på Artisan Bread på Kasernhöjden.
Gofika på Artisan Bread på Kasernhöjden.
Fikabuffé med goda bakverk på Alsters herrgårds Afternoon tea.
Fikabuffé med goda bakverk på Alsters herrgårds Afternoon tea.
Gå på konstjakt med barnen på Värmlands museum.
Gå på konstjakt med barnen på Värmlands museum.
Brigadmuseum är ett upplevelsemuseum för alla åldrar.
Photo credit: Brigadmuseum.
Brigadmuseum är ett upplevelsemuseum för alla åldrar.
Gör en dagsutflykt till Gamla kraftstationen i Deje.
Photo credit: Gamla kraftstationen i Deje.
Gör en dagsutflykt till Gamla kraftstationen i Deje.
Njut av en hotellvistelse på Elite Stadshotellet i Karlstad.
Photo credit: Elite Stadshotellet i Karlstad.
Njut av en hotellvistelse på Elite Stadshotellet i Karlstad.
Nej