NJUT VILDMARKEN OCH KULTURLANDSKAPET

Det är enklast att få en uppfattning om Värmlands unika natur och vildmark om du i tanken tar dig högt upp på ett berg. Norrut möter ögat Sveriges sydligaste fjälltrakter. Nere i dalen följer du en av våra älvar eller en liten sjö omgiven av storskog. I söder ljusnar landskapet med bördig åkermark för att i horisonten öppna upp sig vid Värnerkusten.

 

Du är inte ensam om att komma till Värmland för naturens skull. För avkoppling och återhämtning. Eller för hisnande äventyr som ger minnen för livet. En enkel summering berättar om över 1000 kilometer vandringsleder och kanotleder i orörd vildmark.

 

Denna trollbindande miljö delar vi med ett rikt djurliv. Håll utkik efter spåren av dem. Har du tur, får du möjlighet att komma dem riktigt nära i ett magiskt ögonblick. Under sensommaren och hösten har du stora möjligheter att själv ta tillvara allt det goda som naturen ger oss – svamp, blåbär, lingon, hallon, hjortron. Fyll frys och skafferi med skogens läckerheter!

 

Granberget öster om Höljes i norr är Värmlands högsta punkt 701 m o h. På toppen står ett tolv meter högt utsiktstorn. Härifrån kan inte bara blicka ut över Värmlands orörda natur, du ser även en bra bit in i Norge.

 

Skärgården i den norra delen av Vänern är ett semesterparadis. Här är det enkelt att hitta en naturhamn för övernattning. Upptäck en egen liten strandremsa eller njut av värmen från klipphällarna. Bada, lek och ta en simtur. Vänerns vatten är rent och riktigt klart!

Relaterade sidor