KONSTNÄRERNA BERÄTTAR

Gör en turné mellan Värmlands kulturella sevärdheter – muséer, konsthallar och gallerier. Flera av dem erbjuder en kombination av tillfälliga och fasta utställningar. Det betyder att det alltid är värt med ett återbesök. Passa också på att besöka våra konstnärer när de öppnar upp sina ateljéer och verkstäder för besökare under speciella konstrundor.

Värmlands museum finns i centrala Karlstad på Sandgrundsudden. Här finns ett tiotal fasta utställningar som guidar dig genom 10 000 år av vår regionala historia – från jägarfolkens första famlande steg till 1900-talets månlandningar. På konstavdelningen möter du de värmländska konstnärerna. Varje år arrangeras även upp till tio tillfälliga utställningar. Butiken är stor och välsorterad.

 

Värmlands museum har också flera filialer. Besök även Dyvelstens flottningsmuseum, von Echstedtska gården, Långbans gruvby och Torsby Finnskogscentrum.

 

Ett stenkast från museet har det tidigare danspalatset byggs om och inrymmer nu konsthallen Lars Lerin Sandgrund. Upplevelsen av Sveriges bästa akvarellmålare är stark. Med jämna mellanrum bjuder han också in utvalda gäster som får ett eget utrymme för sina tillfälliga utställningar.

 

Låt sedan färden gå vidare till Rackstadmuseet i Arvika. Den värld som konstnärsvännerna i den tidigare kolonin i Arvika och vid sjön delar med sig av präglas av ett speciellt ljus, dunkla miljöer och ett vemod från förra sekelskiftet. Du kommer dock till en plats som är mycket mer än ett konstmuseum. Här finns en fantastisk park, trädgård, bevarade konstnärshem och en riktigt trevlig restaurang med kafé. Rackstadmuseet vill vara en välkomnande plats för möten, upplevelser och växande.

 

Relaterade sidor