Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård

Gustaf Frödings minnesgård i naturskön miljö med utsikt över Vänern, 8 km öster om Karlstad.
Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern och är mest känd som diktaren Gustaf Frödings födelsehem. Den kände och folkkäre skalden föddes här 1860. Här finns café och restaurang, i flyglarna finns butiker, galleri och utställningar. På huvudbyggnadens övervåning finns en utställning om Gustaf Fröding som kan upplevas om man följer med på en av de allmänna visningarna som dagligen erbjuds. I den vackra utemiljön runt herrgården och herrgårdsparken finns naturstigar och vandringsleder i varierande längd.

Alsters herrgårdscafé profileras av svensk husmanskost och hembakat kaffebröd och erbjuder dagligen både kaffe och lunch under sommarsäsongen.

Västra flygeln är ett slöjdens hus där det på nedre plan finns en högkvalitativ slöjd- och hantverksbutik med noga utvalda slöjdare. På övre plan finns föreningen Länshemslöjden i Värmland som visar utställningar och har kursverksamhet. Västra flygeln har begränsade öppettider på grund av Covid-19 och har öppet tisdag-söndag 11.00-17.00.

I Östra flygeln hittar du en herrgårdsbutik med framförallt Frödinglitteratur men också souvenirer, mat och hantverk. I flygeln finns också ett konstgalleri som presenterar olika utställningar.

Under sommaren arrangeras olika program som musik, dans, teater, föredrag och lyrikuppläsning. Mest uppskattade är höst- och julmarknad med värmländska produkter inom slöjd och livsmedel.

Frödingpromenad i herrgårdsparken erbjuds:
Den ordinarie visningen Berättelsen om Fröding ersätts sommaren 2021 av en Frödingpromenad i herrgårdsparken kl 12, 14 och 16 varje dag mellan 1 maj - 30 september.

Utställningen är ej öppen för enbart entré utan tillträde till utställningen fås enbart genom visningar.
Öppettider
INFO
Plats
Tillgänglighet
Maj-september
Måndag-söndag 11.00-17.00
Namn
Alsters herrgård
Adress
Alsters Herrgårdsväg 3
656 39 Karlstad
Kommun: Karlstad
Per Eriksson
Beskrivning
Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern. Herrgården ligger 8 kilometer öster om Karlstad.
Vägbeskrivning
Från Karlstad: tag E18 mot Stockholm ca 8 km och följ sen brunvit skyltning Alsters herrgård. Stadsbuss: Grön Linje 2 mot Mjölnartorpet. Länsbuss: Linje 501 mot Skattkärr, Väse.
Tillbaka
Karlstad
Besök hemsida
Historia
Hus & kulturmiljöer
Museum
Parker & trädgårdar
Gallerier
Konst
Vänern
Alsters Herrgård
Kultur
Gustav Fröding
Unionsleden

Priser

Pristyp: Vuxen
Pris: 0 kr
Beskrivning:
Under 2020 ersätts tillsvidare visningen Berättelsen om Fröding med en gratis Frödingpromenad i herrgårdsparken. I övrigt är herrgården gratis att besöka.
Pristyp: Barn 0-15 år
Pris: 0 kr