Förgyll hösten med ett besök i Karlstad

Vill du unna dig en härlig weekendsemester? Då är Karlstad ett utmärkt val. Det är lätt att ta sig till Karlstad med antingen tåg, buss eller bil. Karlstad är Värmlands residensstad och ligger vackert där Klarälven, Sveriges längsta älv möter Vänern, Sveriges största sjö.

Nära till det mesta och full av broar och vägar längs vatten gör det staden extra promenadvänlig. Det finns gott om fik och restauranger. När du vandrar omkring i Karlstad doftar det ofta kaffe från Löfbergs kaffebryggeri mitt i staden. Här finns ett brett kulturutbud och ett bubblande nattliv. Och Karlstadsborna är kända för att vara lite extra soliga, nästan norska till sinnet.

I höst står mycket på programmet och det finns många scener att välja mellan. Allt från Wermland Opera, ett av Sveriges sex operahus till ett av Sveriges modernaste kongresscenter, Karlstad CCC med evenemang och mässor till Löfbergs Arena där Karlstads stolthet Färjestad spelar sina hockeymatcher, men som också erbjuder annan underhållning som bland annat Mia Skäringers ”No more fucks to give” och Vintergalan den 7 december.  Här hittar du också Nöjesfabriken med ett fullspäckat nöjesprogram, allt från välkända artister till mässor och bokfestival 22-23 november. Välj ut ett evenemang som passar dig, boka bord på någon av alla restauranger och låt något av alla hotellen ta hand om dig. Varmt välkommen till Karlstad!

10 tips på vad du kan göra när du besöker Karlstad

1.    Sandgrund Lars Lerin
Hela Sveriges älsklingskonstnär hittar du i Karlstad! Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och har sin konsthall på Sandgrund - här kan du njuta av hans storslagna målningar. I konsthallen finns också en museibutik, ett kafé och plats för speciellt inbjudna konstnärer att visa upp sina verk.

2.    Evenemang
Tack vare många scener och arenor så finns det ett stort utbud av evenemang i Karlstad. I höst hittar du allt från Lars Winnerbäck till Värmlands Bokfestival och Svansjön med St. Petersburg Festival Ballet. Du kan kika in hos de olika arenornas hemsidor: Löfbergs Arena, Karlstad CCC, Wermland Opera, Scalateatern, Tempelriddaren, Arenan och Nöjesfabriken. Och för dig som gillar motorsport, missa inte Rally Sweden som spinner loss i februari.

3.    Shopping
Karlstad har många möjligheter till shopping. I centrum finns förutom flera gallerier som Mitt i City, Galleria Duvan och 15-huset, många kedjebutiker och specialbutiker. Strax utanför tätorten finns köpcentra både väster och öster om staden.

4.    Caféer, barer och restauranger
Vart du än vänder dig så finns det härliga restauranger, caféer och barer. Några av de mest populära är Baron som huserar i ett ståtligt före detta bankvalv, Olssons Bazar i Inre Hamn och om du vill fika, Artisan Bread som håller till vid det gamla kasernområdet.

5.    Värmlands Museum
Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland lekparker, badbryggor och vackra promenadstråk hittar du Värmlands Museum. Den 1 juni 2019 öppnade museet dörrarna igen efter en stor ombyggnad med nya utställningar, ny butik och restaurang, barnutställning, skaparverkstad och ett framtidslabb.

6.    Utställningar i Karlstad
Konst kan få dig att lyfta blicken, öppna sinnet och ge nya perspektiv på saker och ting. Ett besök på gallerierna i Karlstad kan få dig att upptäcka nya delar av konstens universum. Besök gärna galleriernas webbplatser som du hittar här på visitkarlstad.se

7.    Mariebergsskogen
Upplev djur och natur på nära håll i Naturum Värmland och djurparken Lillskogen. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården, friluftsmuseet och delta i härliga evenemang för alla åldrar. Här finns restaurang och kafé med tydlig ekoprofil. Fri entré, fri parkering, öppet året om.

8.    Brigadmuseum
Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla! Utställningen handlar om kalla kriget, alltså tiden 1945–1991. Hos oss finns få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Behöver du en paus är det bara att slå dig ned i kafé med en hembakad bulle och en nybryggd ekokaffe

9.    Springspår, vandringsleder och strövområden
I Karlstad finns ett 30-tal olika vandringsleder och ett flertal naturreservat som du kan besöka. Här finns något för alla, oavsett om du är ute efter tillgänglighetsanpassade leder eller mer orörd natur. På karlstad.se kan du få utflyktstips och läsa om de olika lederna

10.    Sundstabadet
I upplevelsebadet kan du ha kill-i-magen-kul oavsett ålder. Vill du träna finns tre bassänger och Actics moderna gym. Anläggningens toppklassiga relaxavdelning är en rogivande oas med hamamrum, solrum, upplevelseduschar, bubbelpooler och aufgussbastu. Här kan du njuta av det lilla extra - fräscha juicer, god mat och terrass med panoramautsikt.

Sandgrund Lars Lerin
Photo credit: Sandgrund Lars Lerin
Sandgrund Lars Lerin
Something Rotten på Wermland Opera
Photo credit: Something Rotten på Wermland Opera
Something Rotten på Wermland Opera
Sundstabadet
Photo credit: Sundstabadet
Sundstabadet
Nej