Äventyr och historia i Östra Värmland

I östra Värmland ligger Filipstad, Kristinehamn och Karlskoga som alla erbjuder flera utflyktsmål. Du kan till exempel besöka Nobelmuseet eller museet Kvarn om historia är intressant, för mer lek och äventyr finns Boda Borg tillgängligt.

Picassoskulpturen

År 1965 invigdes Pablo Picassos 15 meter höga monumentalskulptur på en strandudde i Kristinehamn. Detta unika konstverk lockar årligen tusentals besökare till Picassoudden.
Läs mer om Picassoskulpturen här.

Alfred Nobels museum

För de historieintresserade är Nobelmuseet i Karlskoga ca 7 mil öster om Karlstad ett utmärkt utflyktsmål som berättar och visar historien om Alfred Nobel på ett unikt och intressant sätt.

Museet har flera olika utställningar om den svenska kemisten Alfred Nobel som uppfann dynamiten och stiftade Nobelpriset. Museet startades på 1970-talet i Björkborns herrgård som Nobel tidigare ägt och under sin vistelse lät bygga ett laboratorium för experiment. Idag innehåller laboratoriet en utställning om kemistens experimentverksamhet och företagande. Utöver laboratoriet finns det dramatiserade turer där du som besökare får träffa självaste Alfred Nobel.
För mer information om museet, klicka här.

En plats med äventyr och utmaningar

Boda Borg är ett äventyrshus placerat i ombyggda hyreshus-kaserner vid infarten från Oslo i Karlskoga och ger underhållning till alla som tycker om spänning och utmaningar. Det är den perfekta platsen att testa dina sinnen såväl gammal som ung. På plats löser ni uppdrag i grupper om 3 till 5 personer som går ut på att med hjälp av samarbete och list lösa och nå de olika målen. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och vara snabb i tanken för att klara alla sorters utmaningar. Är ni flera går det bra att tävla mot varandra, göra upp lag och samla poäng från varje uppdrag som klaras av.
Är äventyr något för dig, läs mer om Boda Borg här.

Nils Ferlin och Kvarnen

Cirka 6 mil nordöst om Karlstad sitter statyn av Nils Ferlin på en bänk på Filipstads torg, staden den svenska poeten växte upp i. Bara ett stenkast därifrån ligger museet Kvarnen som har en permanent utställning om poeten och hans historia. Kvarnen har även en egen gedigen och intressant historia där den har varit med om allt från en stadsbrand till krigslån som har satt sina spår. Men idag är det ett museum där du kan se konstutställningar med måleritekniker och pastelltavlor av olika slag.
Läs mer om museet Kvarnen här.

Bjurbäckens slussar

Ungefär mitt emellan Storfors och Filipstad hittar du Bjurbäckens slussar, en kulturhistoriskt intressant miljö med underhållning sommartid, café och förstås en slusstrappa med tillhörande gästhamn för den som besöker Värmlands Bergslag vattenvägen.
Läs mer om slussarna här.

Nej