Artscape i Värmland

Artscape 2017 – Värmland är en gatukonstfestival och Skandinaviens största projekt inom urbankonst någonsin, sett till yta, deltagare och konstverk och består framför allt av storskaliga muralmålningar.

Under Artscape 2017-Värmland eller Artscape 2017 White Moose Project som det även kallas, deltog tio kommuner vilket resulterade till totalt 25 konstverk varav sju av dem finns i Karlstad. Bakom målningarna finns såväl internationella som svenska konstnärer medverkade. Projektet genomfördes med ekonomisk stöd från de deltagande kommunerna, Region Värmland, PostkodsLotteriets Kulturstiftelse och Nordsjö Färg. Alla målningar stod färdiga i mitten av augusti 2017 och kommer att finnas kvar så länge fastighetsägarna vill. Först söks ett tillfälligt bygglov, därefter kan man välja att söka ett permanent bygglov.

Om Artscape

Artscape är en geografiskt obunden ideell organisation som genomför gatukonst-/urbankonstprojekt i syfte att inspirera och skapa konst som är till för alla. Förutom att bidra med offentlig konst utan rumsliga begränsningar utmanar projektet även reklamens dominans i den moderna stadsbilden.

Sommaren 2014 genomförde Artscape Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö. Förra året blev Göteborg skådeplatsen för Skandinaviens dittills största gatukonstfestival - ett unikt projekt som involverade samtliga tio stadsdelar.Artscape i Karlstad

Artscape i Karlstad resulterade till en färgexplosion där tomma husväggar numera är fyllda med modern storstadskonst. Sju konstnärer från olika delar av världen har målat och gjort uttryck för sin konst på sju olika byggnader runt om i Karlstad.

Här kan du ta del av väggmålningarna:

  • Drottninggatan 15 i centrum, det vita huset med gaveln mot CGC, målat av konstnären Sagie från Sverige. I Sagies uttrycksfulla verk kan man förvänta sig allt från söta djur och figurer till stilrena grafiska motiv.

  • Styrbordsgatan 2 på Orrholmen, mot parkeringen vid Orrleken, målat av konstnären Pantonio från Portugal. Pantonias konstverk möts fåglar, fiskar och andra varelser i flytande former.

  • Garvaregatan 9/Fabriksgatan 7 i Haga, med gaveln mot Gubbholmen, målat av konstnären Smug från Australien. Känd från fotorealistiska målningar räknas Smug som en av de absolut ledande gatukonstnärer inom fotorealism. Målningarna är humoristiska blandat med precision.

  • Hemvägen 16 på Våxnäs, målat av konstnären Henric Thåg från Sverige. Karlstads egna Henric Thåg jobbar med grafiska motiv och porträtterar ofta människor eller andra figurer i vardagslivet med extra twist.

  • Drottninggatan 41 B i centrum, den röda tegelbyggnaden vid busstationen med gaveln mot Drottninggatan, målat av konstnären och Frankfurtbaserade Case Maclaim från Tyskland. Case är en pionjär inom fotorealism där konsten uttrycker sig på ett universellt språk i syfte att inspirera budskap om enlighet och kraft.

  • River C Hotel i Haga med gaveln mot Karlstad CCC, målat av konstnären Hyuro från Argentina. Med politiska teman och subtilt sensitivitet i drömlika kompositioner skapar Hyuro konst i form av illustrativa och grafiska målningar.

  • Fagottgatan 70 på Kronoparken, Studenternas hus i Kronoparkens centrum, målat av konstnären Ledania Colombia. Ledania är en av Bogotas mest framstående gatukonstnär och uttrycker sig genom färgglada motiv präglat av magiska och mytologiska förankringar.

Här är de andra deltagande kommuner i Artscape 2017:

Arvika

Wild Drawing från Indonesien och konstnärsduon Nomad Clan från Storbritannien har satt färg längst väggarna på Hantverksgatan 11 och 12 b i centrala Arvika. Byggnaderna ligger bredvid varandra men målningarna utgår från två olika väderstreck där konstnärerna arbetat med olika uttryck. Wild Drawings målning lyfter naturelement i en 3D-illusion och Nomad Clan har arbetat med surrealism och gett uttryck för den lokala historian.  

Filipstad

Om du vill uppleva färg ska du vara uppmärksam längs med riksväg 63 som passerar genom Filipstad. Bakom målningen längst med Hertig Karlsgatan 5 står svenska konstnären Yash från Gnesta. Mästerverket har Yash alias Linus Lundin döpt till “Slowning down”. Även tunneln mellan Gallerian Näktergalen och Nordstöms skor målades till en hyllning av Nils Ferlin.

Forshaga

I Forshaga kan du ta del av Artscape på återvinningscentralen och gaveln på sporthallen. Bakom målningen på sporthallen står konstnären BKFoxx från USA som har inspirerats av värmlands landskapsdjur vargen. På återvinningscentralen har Bordolo II från Portugal skapat ett konstverk med kombinerad skulptur och väggmålning. Inspiration och material har han hämtat från containrar.

Grums

Se ‘Astronomia Nova' på Åsgatan 25 som målats av Faith XLVII från Sydafrika. Faith XLVII är känd för att genom sin konst ge uttryck för världspolitiska problem och orättvisor. På Grums bad- och sporthall kan du ta del av konstnären och värmlänningen Super G alias Robert Forsbergs målning med associationer till simbassängen.

Munkfors

Annatomix från Birmingham, känd för sina geometriska former och olika varelser uttrycker sin omtalade konst på en del av fasaden vid Lerinhuset. Entrén till Ica och Coop fick även ett färgstark lyft tack vare konstnären Zadok från London. Zadok är uppmärksammad för detaljrika och färg sprudlande muralmålningar med mystiska varelser och väsen.

Sunne

Tre internationellt kända gatukonstnärer satte färg på tre husväggar i centrala Sunne. Konstnären Vexta från Australien har målat Intersportgaveln på Badhusgatan. Med inspiration från den nordiska mytologin presenteras "To hold the power of the sky (Freyja)”. Gaveln på huset vid Ica på Storgatan målades av Tatiana Suarez från USA och är inspirerad från en groda som dök upp under lunchen. Vid Teatertorget, husgaveln i samma byggnad som Handelsbanken har Nya Zeeländaren Captain Kris målat tillsammans med allmänheten genom en workshop.

Säffle

I Säffle kan du skåda Bryggargatans fasad, målad av konstnären och arkitekten Pastel från Argentina. Väggavel har ett blomstrande motiv inspirerat av konstnärens intryck av Säffle. Målningen på Medborgarhusets gavel har tagits fram genom inspiration från djur och natur men även efter kommuninvånarnas tycke. Konstnären bakom Medborgarhuset är Captain Kris från Nya Zeeland.

Torsby

Norra gaveln av turistbyrån på Kyrkogatan 5 och muren strax intill är målad av värmlänningen Super-G, Robert Forsberg. Två av de färgsprakande väggarna på biografen Stjärnan på Järnvägsgatan 2 står konstnärerna Shalak och Smoky från Kanada och Brasilien bakom. Konstnärsparet Kami och Sasu Hitotzuki från Japan har i sin tur illustrerat och satt färg på Biografgatan 1 A. Vad som är extra intressant med Artscape i Torsby är att du kan skymta alla målningar från en och samma punkt.

Årjäng

I Årjäng finner du två fastigheter längst Storgatan som fått nytt utseende. Känd för sina fotorealistiska målningar står konstnären Smug från Australien bakom konstverket på husgaveln vid Storgatan 55 A. I närheten på Storgatan 66 har gaveln målats av illustratören och konstnären Caratoes från Hong Kong. Caratoes uttryck brukar definieras som virvlande linjer och explosiva färgklickar med kraftfullt narrativ.Följ Artscape 2017 White Moose Project i sociala medier:

Facebook: @artscape.se

Instagram: @artscape_festival

Ja